Formalingsgrader – Hvor fint & hvor groft?

Det er altid en fordel at male/kværne dine kaffebønner selv, så du får HELT frisk kaffe. På den måde går bønnens olier og aromaer ikke tabt. Det er også en fordel, fordi du kan eksperimentere med kværnens formalingsgrad, og på den måde finde den helt rette justering til din bryggemetode.

Vigtigst af alt, får du lov at nyde duften af friskkværnet kaffe, hver eneste gang! Tro mig, det betaler sig at bruge lidt ekstra tid på at male kaffen selv. Kaffen har aldrig smagt bedre.

Formaling til filter & espressokande
(mellem fint)

Til brygning på traditionelle kaffemaskiner, espressokande og kaffetragte med papirfiltre. 

Kaffen males mellem fint, til helt fint. Jo finere det males, jo mere kraft og smag ekstraheres. Dermed også bitterstofferne. Dette kan være en fordel, hvis du foretrækker en stærk kaffe, eller drikker kaffen med mælk.

Formaling til stempelkande (mellemfint til groft)

Når du maler kaffe til stempel, skal det males groft. Ca. Dobbelt så groft som når du maler til filterkaffe. Den klassiske stempelkande (eks. Bodum) har forholdsvis store huller i stemplet, modsat Eva Solos med meget små huller i stemplet.

Tag et kig på din stempelkande, og justér kværnens malingsgrad/finhed derefter.

HVIS IKKE du ikke har mulighed for at kværne dine egne bønner, er det uden tvivl bedst at gå til en forhandler, der kan formale kaffen til stempelkande. Det skal som sagt være groft malet, og er det ikke dét – så ender du med en kedelig omgang grums i bunden af koppen (aaddrrk).

Formaling til espressomaskine
(fint)

Espressomaskinen er en kompliceret og kræsen opfindelse. Og når jeg siger kræsen, mener jeg, at den kræver den helt rette finhed i formalingen, for at ekstrahere det perfekte espressoshot.

Den kræver sin egen kværn, der er bygget til at male kaffen jævnt & fint, hurtigere, og i mindre portioner.

Espressomaskiner er en større investering, og har man først investeret i denne luksus, bør man uden tvivl ikke gå på kompromis med kaffekværnen.

Formaling til ibrik/tyrkisk kaffe
(fint/pulveriseret)

For at lave tyrkisk kaffe på en ibrik, skal kaffen pulveriseres så fint som pudder. Ikke alle kværne, kan male jævnt & fint. Der findes en særlig manuel kværn til formålet.