Fri fragt over 399,-

Fri fragt på ordre over 399,- 

Kurv

Hvordan brygger man den perfekte stempelkaffe? – Den ultimative bryggeguide!

Sådan brygger du den perfekte stempelkaffe

 

Du skal bruge følgende:

 

En stempelkande (Her antaget én 1 liters/6 kops)

60 g grovmalet kaffe til stempelkande. Se dosering og formalingsgrader

En kaffemåleske eller en vægt

En almindelig ske

Kogt vand (skal falde til 90-96 grader.)

 

 

Fremgangsmåde

1. Trin

Sæt vandet over, og find overstående remedier frem.
Hvis du selv maler din kaffe, sørg for at kværnen er indstillet groft til stempel.
Dosér den rette mængde kaffe/bønner til din stempelkande. Vent med at male bønnerne, til vandet er klar.

2. Trin

Når vandet er kogt, skal det have lov at falde til de 90-96 grader. Hvis du lige som mig, tilfældigvis ligger inde med et te termometer, så kan det klare tricket. Har du ikke et termometer, kan du lade din elkedel stå med åbent låg i 5-7 minutter, til vandet er 96 grader.

(Når vandet er kogt, ligger temperaturen på 104-105 grader. Efter 5 minutter, er temperaturen faldet til 96 grader. Efter 6 minutter, 94 grader. Efter 7 minutter, 92 grader)

3. Trin

Hvis du værner meget om din kaffe, skyller du lige stempelkanden i lidt kogende vand inden du hælder kaffen i. På den måde sikre du at kanden er varm, og at vandets temperatur ikke falder for meget, når du hælder det på. Er du lidt mere easy-going, kan du vælge at hælde vandet på, når temperaturen er 95-96 grader. På den måde, har du “råd” til at temperaturen falder et par grader.

4. Trin

Når vandet er good to go, kværner du din kaffe.

Du kværner det, og så skal du hurtigst som muligt have det over i din stempelkande, og hælde det tempererede vand på. Rør rundt med en ske.

 

Nu skal du vælge en af følgende metoder:

5. Trin

(Den hurtige og effektive metode)

Nu sætter jeg låget på min stempelkande, uden at presse. Jeg sætter toppen på med det samme, fordi det er med til at holde kaffen varm. Sæt et minutur til 3 minutter, og lad den stå. (Eller ta’ den på gefülen)

Når uret ringer, presser du stemplet 3-4 centimeter ned, og trækker det så en centimeter op igen (også kaldet koldbøttetricket). Kaffen skal trække 4 minutter i alt, så når det resterende minut er gået, kan du trykke stemplet i bund. Koldbøttetricket sørger for at kaffen bryder med overfladen, og falder til bunds. Det gør det lettere at trykke stemplet i bund, og trækker mest mulig aroma ud af kaffen.

5. Trin

(Den nøjsommelige metode)

Skal du være Extra Fancy, eller har du lidt ekstra tid til at eksperimentere, kan du fjerne skummet med to skeer fra kaffen. Efter du har rørt rund med en ske, sætter du et minutur til 3 minutter, og lad den stå uden top. Når uret ringer, tager du en spise ske og bryder med overfladen, så kaffen falder til bunds. Du tager derefter en ske mere, og fjerner cremaen i kaffens overflade. Kaffens bitterstoffer menes at sidde i cremaen, så det er  et sjovt eksperiment at sammenligne de to metoder.

 

Nyd din perfekt bryggede stempelkaffe!

 

– Du kan finde friskkværnet stempelkaffe i Bourbon Beans webshop.

Jeg foretrækker selv vores Guatemala Lagos S.H.B, med sin delikate sødme, eller vores Uganda Mount Elgon hvis den skal have noget power. Uganda Mount Elgon er også velegnet til mælk.