Iskaffe: Den ultimative guide til kold kaffe

Iskaffe – om du foretrækker den stærk, sød eller mild, så findes der også en for dig!

Første skridt imod en lækker iskaffe er, at beslutte hvilken brygningsmetode du vil bruge til at lave kaffen.

Du kan med fordel benytte dig af én af nedenstående metoder:

espressomaskine

Det skal du bruge:

  • Espressokaffe – gerne mørkristet, såfremt du skal have mælk i kaffen.
  • Et glas der tåler varmt vand
  • Kaffesirup (valgfrit)
  • Isterninger
  • Kold mælk
  • Tilsæt en kugle is og/eller flødeskum efter behov (valgfrit)

Metode 1 ”Café con Hielo

Hvis du vil lave en ”Café con Hielo” (som den hedder i Spanien), skal du starte med at brygge et espressoshot, som du serverer ved siden af et glas med isterninger. Afslutningsvist hælder du dit espressoshot over isterningerne og nyder den afkølede espresso. Café con Hielo – Voila!

Personligt, er jeg mest til den helt dyre, med is og hele skidtet – den kommer her!

 

Metode 2

Bryg dit espressoshot, og hæld det over et glas med isterninger.

Tilsæt kaffesirup efter behov, og fyld resten af glasset med kold mælk, eller isvand.

Tilsæt afslutningsvist en kugle vaniljeis og lidt flødeskum, hvis du er ”in for a treat”  😉

Voilá – Enjoy!

Espressokande

Det skal du bruge:

  • Espressokaffe – gerne mørkristet, såfremt du skal have mælk i kaffen.
  • Sirup (valgfrit)
  • Isterninger
  • Kold mælk eller koldt vand
  • Fløde is (valgfrit)

Sådan gør du:

Bryg kaffen på din espresso kande. ( Se evt. “sådan bruger din espressokande” hvis du er i tvivl).

Hæld kaffen over et glas med isterninger, og tilsæt dernæst sirup hvis du ønsker det.

Fyld op med kold mælk, eller isvand. Tilsæt en kugle is, rør rundt og Voilá!

Velbekomme.

Stempelkande (Coldbrew/koldbryg)

Bruger du en stempelkande, ville jeg udnytte muligheden til at prøve den populære koldbrygget kaffe (Coldbrew). Når du brygger kaffen med koldt vand, undgår du at ekstrahere kaffens bitterstoffer, men det tager til gengæld lidt længere tid. Koldbrygget kaffe skal stå i køleskabet i minimum 10 timer før den serveres. Du kan tilpasse trækketiden efter din smag, og lade den trække et par timer til eller fra. Prøv dig frem til du finder din personlige præference.

Her kommer begge metoder:

Kold-brygget på stempelkande

Det skal du bruge:

  • En stempelkande (1L)
  • 66 g groftmalet kaffe til stempelkande
  • Koldt vand
  • Evt. syltet frugt (Ferskener, ananas)
  • 12-24 timers tålmodighed – eller en nats søvn 🙂
  • Et glas
  • Isterninger
  • Mælk & sirup ved servering (valgfrit)

Sådan gør du:
Klargør din stempelkande og din friskmalede stempelkaffe.

Tommelfingerreglen hedder 66 g kaffe til en liter vand. Kom kaffen i kanden, og tilsæt evt. en syltet fersken eller en skive syltet ananas.

Fyld op med koldt vand, dæk kanden til, og sæt den i køleskabet minimum 12 timer (kaffen kan med fordel stå natten over).

Herefter tager du frugten op, og trykker stemplet i bund.

Hæld i et glas med isterninger, tilsæt mælk eller sirup hvis du ønsker det.

Voilá – Enjoy!

Varm-brygget på stempelkande

Det skal du bruge:

  • Stempelkande i valgfri størrelse
  • Kaffe, malet groft til stempel
  • Kogt vand (96 grader)
  • Et glas der tåler varme
  • Isterninger
  • Mælk & sirup ved servering (valgfrit)

Sådan gør du:
Følg guiden “Sådan brygger du den perfekte stempelkaffe”.

Lad stempelkaffen køle ned til stuetemperatur, og hæld det på et glas med is i.

Tilsæt mælk & sirup hvis du ønsker det.

Og .. Frysetørret ISkaffe (Instant ISkaffe)

Personligt er jeg ikke tosset med instant kaffe.. Bevares, jeg har også drukket min andel af instantkaffe, som jeg som regel druknede i litervis af mælk for at modvirke den triste eftersmag, der typisk kendetegner en instant. I min optik er instant en undertrykkelse af de mange muligheder og fornøjelser der findes i kaffe, men selv en kaffesøster som jeg, kan befinde sig i en situation uden de fornødne midler, og der træder instant ind som en udmærket erstatning til espresso eller filter.

Det skal du bruge:

  • 1 glas der tåler varmt/kogende vand
  • Kogende vand
  • 2-3 tsk Instant kaffe (dosér efter hvor stærk du ønsker den)
  • Mælk
  • Isterninger
  • Sirup, flødeskum & vanilje is (efter behov)

Sådan gør du:

Fyld 2-3 tsk Instant kaffe i glasset.

Kog vandet, og hæld 1-3 cm vand i glasset med Instant kaffe.

Rør rundt i glasset så kaffen opløses. Skal du have sirup i, er det en god idé at komme det i med det samme, så det også bliver opløst i det kogende vand.

Tag så en håndfuld isterninger og kom i glasset.

Fyld op med kold mælk efter behov. Hvis du ikke er til mælk, kan du fylde op med iskoldt vand.

Rør rundt og tilsæt vanilje is eller lidt flødeskum hvis du ønsker det.

Voila og velbekomme!

Filterkaffe - koldbryg

Det skal du bruge:

  • En kaffemaskine, eller en Hario tragt + filter
  • 60 g fintmalet kaffe til en liter (eller hvor meget du ønsker at lave)
  • Et glas
  • Isterninger
  • Mælk og sirup hvis du ønsker det

 

Sådan gør du:

Bryg kaffen på din kaffemaskine, præcis som du foretrækker den.

Lad kaffen køle ned, sæt den i køleskabet så længe som muligt. Server den på et glas med is, og tilsæt mælk og sirup hvis du ønsker det.

Ligger du inde med en isterningbakke, kan du lave kaffeisterninger af din overskydende kaffe.