Kaffeordbog – Begreber

Java
Java er en indonesisk kaffe ø, men udrykket java bruges også ofte om kaffeblandninger der ikke har noget med den indonesiske ø Java at gøre.

Bønnebæltet (The Bean Belt)
The Bean Belt – området langs ækvator, hvor arabica kaffen dyrkes.

Ristning – lysrist, mellem rist, mørkrist
Kaffens ristetid har stor indflydelse på bønnens smag. De forskellige ristetyper kategoriseres i lys, mellem og mørkrist. Jo mere det ristes, jo lavere koffein indhold i bønnen. Jo lysere det ristes, jo flere af kaffens naturlige smagsolier og aromaer bevares. Derfor er lysristede bønner ofte mere frugtige i eftersmagen end mellem og mørkristede bønner er. Mellemristet kaffe er det mest populære i Danmark. Mørkristet kaffe bruges ofte til espressomaskiner, og er specieltvelegnet til kaffe med mælk da det i i sig selv er meget stærkt, ofte med en lang og brændt eftersmag. Jo længere kaffen ristes, jo mere kul-agtig bliver den i eftersmagen.

Crema
Man taler ofte om en kaffes crema, når man brygger espresso. Skummet i et espressoshot, er kaffens crema. Ved espressobrygning kommer kaffen under et sådan tryg, at det tvinger olier ud af kaffen, som ikke ekstraheres ved andre bryggemetoder. Man kan tale om Crema  i alle kaffer, men kun i et espressoshot findes det tykke lag på toppen.

Koffein
koffein er et naturligt stimulans i kaffe der påvirker centralnervesystemet. Koffeinens effekt er forskellig fra person, til person. Nogle mennesker oplever en følelse af mindre træthed, nogle oplever ubehag, andre oplever ingen effekt overhovedet. Der er også folk der ikke tåler koffein, og får dårlig mave af det. Der findes dog stadig kaffer til den koffeinoverfølsomme kaffeelsker – koffeinfri kaffe. Gå efter en god koffeinfri kaffe, hvor koffeinen er trukket ud med vand eller CO2 i stedet for kemikalier.

Pulp/pulping
pulpen er frugten omkring kaffebønnen. Når man “pulper” kaffen, taler man om at fjerne frugtkødet fra bønnen, ved hjælp af store maskiner. Maskinen skiller frugtkødet fra kaffebønnerne, og bruger restproduktet til kompost/næring.

Pergament
Når kaffebønnerne er tørre, og deres væske indhold er reduceret, skrumper de. Men de er omkranset af en skal “pergamentet” som endnu skal fjernes før bønnerne kan ristes. Det er en sej skal, som minder lidt om en kornbælg. Der findes heldigvis maskiner til at fjerne pergamentet (jeg siger heldigvis, fordi jeg tog en håndfuld rå kaffe med hjem fra Puerto Rico, hvor pergamentet endnu ikke var fjernet – der var tre dages pillearbejde til hele familien)

Silverskin
Silverskin er det tynde lag skind der ligger rundt om kaffebønnen. Det meste silverskin fjernes under pergamenteringen, men der vil altid være noget tilbage på bønnen. Hvis du maler din kaffe selv, har du sikkert lagt mærke til de lyse flager i grumset, der skiller sig ud fra resten.

Fermentering
Kaffebønner fermenteres/gæres. Fermenteringsprocessen afhænger af kaffens behandlingsmetode – naturligt eller vasket. Ved den naturlige behandlingsmetode er fermenteringen svær at kontrollere, da den naturligt opstår når kaffebønnen tørres med frugt på. Det kan give kaffen en meget overfermenteret bismag. Ved den vaskede behandlingsmetode er processen mere kontrollerbar – her gæres kaffen i store tanke, 12-72 timer. Denne metode tilfører ikke nogen bismag til kaffen.

m.o.h
Meter over havet